FOTO: Uz puno emocija u Čapljini predstavljena knjiga ''Ivan Gudelj - Hajdučka priča''
Četvrtak, 07 Ožujak 2013 21:00

Ivan-gudelj-knjiga naslVečeras je u hotelu ''Mogorjelo'' u Čapljini predstavljena knjiga "Ivan Gudelj - Hajdučka priča", autora Blaža Duplančića. Večer je himnom ''Torcida Hercegovina'' otvorio Darko Šutalo - Rahan, nakon čega su prisutni imali priliku pogledati isječke najboljih trenutaka ovog velikog igrača.

Završetak filma bio je ispraćen ovacijama simpatizera i navijača splitskih "Bilih".

Osim autora, o knjizi su govorili autor Blaž Duplančić, potom Ivan Gudelj, njegov bivši suigrač u Hajduku i sadašnji trener GOŠK-a Davor Mladina, te Nikica Pehar, predsjednik udruge ''Torcida'' Gabela.

Nazočne je prije samog predstavljanja knjige pozdravio načelnik općine Čapljina dr. Smiljan Vidić, istaknuvši kako mu je izuzetna čast što je Čapljini ukazana prigoda da bude domaćin predstavljanja ove knjige.

"Prije 5-6 mjeseci uspio sam nabaviti ovu knjigu i pročitati je, pa stoga mogu slobodno s vama podijeliti svoje mišljenje o njoj. Mi malo stariji sjećamo se gospodina Gudelja iz igračkih dana kada smo dolazili na utakmice i doživljavali ga kao velikog nogometaša, velikog borca i velikog čovjeka, što će se kasnije pokazati ključnim u njegovoj životnoj priči.

Veliki borci uvijek uspijevaju, pa mi je posebno drago što je večeras na ovu promociju došlo puno mladih čapljinskih sportaša, jer je važno da vide kako treba biti borac ne samo na terenu nego i u životu, jer karijera, bilo o kojem sportu da se radi, prije ili kasnije završi, no poslije svega treba ostati čovjek'', rekao je u svom obraćanju načelnik Vidić.

Ivan Gudelj je iznenada okončao svoju igračku karijeru u 26. godini nakon što je doznao da boluje od hepatitisa B. Potom je uslijedila njegova iscrpljujuća višegodišnja borba protiv bolesti koju je pobijedio zahvaljujući, kako sam kaže, vjeri u sebe i u Boga.

Autor knjige Blaž Duplančić kazao je na predstavljanju kako je dvije godine pisao ovu knjigu, a informacije za pisanje pronalazio je u razgovorima s Ivanom Gudeljom te u ahrivskim novinskim člancima.

"Ova knjiga predstavlja povijesni presjek Hajdukovih uspjeha 80-tih godina i Ivanove životne drame", istaknuo je Duplančić u svom obraćanju.

Gudeljov prijatelj i bivši suigrač iz Hajduka, sadašnji trener gabelskog GOŠK-a, Davor Mladina istaknuo je kako je Ivan izuzetan čovjek, a o njegovoj ljudskoj veličini govori činjenica da i danas ima prijatelje, kako u Čapljini, tako i na cijelom području bivše države, te kako mu je iznimno drago što je imao priliku igrati s Gudeljom.

Ivan Gudelj je na predstavljanju zahvalio općini Čapljina i načelniku Vidiću na organizaciji promocije njegove knjige, ističući da nogomet spaja, a ne razdvaja ljude.

"Čapljina i Hercegovina su uvijek bili kraj u kojem su nicali nogometni talenti i drago mi je da i danas imam prijatelje u ovom gradu", kazao je Gudelj. Posebno je istaknuo činjenicu kako mu je u karijeri najviše pomogao Andrija Anković, koji mu je bio trener na početku karijere, i koji se zauzimao za njega više od bilo koga.

Gudelj se prisjetio vremena kada je prekinuo igračku karijeru.

"Život mi se pretvorio u noćnu moru. Gotovo tri godine nisam znao kamo bih krenuo. Vjera me vratila u život. Moja je karijera profesionalnog nogometaša prerano završila, no bila je dovoljno duga kako bih shvatio koliko je kratak put od zvijezda do trnja", zaključio je Gudelj koji već 16 godina vodi kadetsku reprezentaciju Hrvatske.

Posebno je naglasio kako mu je iznimna čast da su na promociju knjige došli mnogi mladi čapljinski sportaši, kojima je poručio da prije svega moraju biti dobri ljudi i borci, potom sportaši, naglasivši da je jako važno da pored sporta usporedno rade na svom obrazovanju, kako bi po završetku karijere mogli ostati u sportu i doći do posla.

51-godišnji Imoćanin karijeru je započeo i završio u splitskom Hajduku u čijem je dresu odigrao ukupno 362 utakmice i postigao 93 pogotka. 1979. osvaja naslov prvaka Jugoslavije, a 1984. i Kup maršala Tita.

Bio je članom velike generacije 80-ih godina koja je bilježila sjajne rezultate vani, ali nedovoljno dobre u domaćoj ligi. Univerzalni Gudelj svojim je pogodcima donio je mnoge pobjede kao protiv Dnjipra, Valencije, Sparte itd.

Za reprezentaciju debitira u gostujućoj pobjedi protiv Luksemburga (5:0), a posljednji susret bilježi 6 godina potom u Bruxellesu. U međuvremenu je nastupao na Olimpijadi 80', svj. smotri dvije godine kasnije nakon koje ga je francuski magazin L'Équipe stavio među najbolju jedanaestorku prvenstva, te na EURU 1984. godine.

Posljednja utakmica bila mu je sa Crvenom zvezdom na Poljudu kada je osjetio veliku iscrpljenost ne znajući da mu zbog Hepatitisa B propadaju mišići.

 

Zdravko Jakiša | ČA::portal

Share


 

Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja:

U komentarima je zabranjeno otvoreno vrijeđanje, bez obzira o kakvom je vrijeđanju riječ i na koga se odnosi. Ukoliko se ne slažete sa člankom ili nečijim mišljenjem slobodno to komentirajte, ali argumentirano i bez uvredljivih izraza.

Prilikom pisanja komentara pridržavajte se osnovnih pravila komuniciranja. Autori komentara prilikom pisanja moraju imati na umu da njihove IP adrese nisu zaštićene ni po kojoj osnovi i u skladu s tim trebaju paziti na sadržaj komentara za koji su sami odgovorni!

Korisničke komentare caportal.info u bilo kojem trenutku može ukloniti s portala bez prethodne najave.

Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, caportal.info ni na koji način ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije.

Trenutno aktivnih Gostiju: 37 

POLICIJSKA POSTAJA (122)
Tel: ++387 36 805 106

DOM ZDRAVLJA (124)
Tel: ++387 36 805 155

VATROGASNO (123)
Tel: ++387 36 805 087

OPĆINA ČAPLJINA

Tel: ++387 36 805 052
Fax: ++387 36 805 983

 

GRANIČNA POLICIJA
Tel: ++387 36 811 014

ELEKTRO ČAPLJINA
Tel: ++387 36 806 025

CRVENI KRIŽ
Tel:++387 36 808 265

JAVNO KOMUNALNO PODUZEĆE
Tel: ++387 36 806 124
Tel: ++387 36 806 125