Medicinski savjeti: Bol između lopatica
Ponedjeljak, 26 Studeni 2012 07:00
a_lopatica_naslČapljinski portal u suradnji sa Fizioterapeutskom ordinacijom ''Sušac'' Čapljina svakog ponedjeljka donosi savjete vezane za vaše zdravlje kada su u pitanju ozljede lokomotornog sustava. Ovoga ponedjeljka magistar fizioterapije Vinko Sušac govori o boli između lopatica te načinu i mogućnostima liječenja navedene boli.

Neugodna bol između lopatica najčešće se pripisuje prenesenim bolovima iz vratne kralježnice ili pak postojanju nakupina mliječne kiseline na međulopatičnim mišićima, koje nazivamo miogeloze. Zanimljivo je da mliječna kiselina kao nusprodukt preforsiranosti organizma, na svakom dijelu tijela osim u ovoj regiji, može stvarati samo akutne probleme koji traju svega par dana.

Takvi su primjeri sportaši, koji usred jakih treninga pate od bolova u nogama, no međutim nakon svega nekoliko dana odmora, ta bol prolazi. Po čemu je ova regija drugačija, te zbog čega ova bol u međulopatičnoj regiji ne popušta ni nakon nekoliko mjeseci?

Da bi razmjeli odgovor, moramo prije svega shvatiti par ostalih stvari vezanih za ovu regiju. Međulopatični mišići imaju funkciju održavanja ravnoteže glave, te održavanja stabilnosti samih lopatica, koje su povezane sa rukama. Samim time oni drže lopatice i ruke povezane sa trupom.

Budući da ruke kao udovi tijela, tijekom dana nisu statične nego dinamične, ovi mišići neprekidno rade te vrlo malo vremena su u odmoru. Kao direktnu posljedicu imati ćemo visoki tonus(tvrdoću) ovih mišića, a samim time lošiju cirkulaciju krvi i limfe, što će rezultirati smanjenom mogućnošću otklanjanja mliječne kiseline te nastankom MIOGELOZA.


Najčešće pogođena skupina mišića su osobe koje dugotrajno sjede ili rade za računalom. Držanje  podignutih ruku u zraku tijekom radnih aktivnosti, najčešći je predisponirajući faktor razvoja ovoga zdravstvenog problema.

Prilikom pregleda ili masaže na određenim točkama tijela osjete se kvržice koje su bolne na dodir. Najčešći način riješavanja ovoga problema je pristupanje sportskoj masaži, koja za cilj ima razbiti te kvržice i povećati oticanje krvi i limfe. Moramo upozoriti da kod nekih osoba ovaj proces polazi vrlo brzo, dok kod ostalih i nije tako jednostavan za riješiti.

S obzirom da se mnogi od nas vrlo kasno odluče za riješavanje ovag problema, često u praksi vidimo mnoge zastarjele i kronične oblike ovog stanja. U takvim slučajevima pristupa se obavljanu redovitih masaža u točno određenim vremenskim razdobljima (npr. jednom ili dva puta mjesečno), te tako se uspjeva održati ovaj zdravstveni problem podnošljivim.

Od ostalih metoda fizikalne terapije koristi se samo terapijski ultrazvuk i vježbe. Vježbe se koriste u slučaju određenog disbalansa u snazi i elestičnosti mišića lijeve i desne strane tijela, dok terapijski ultrazvuk svojim vibracijskim svojstvima potpomaže razbijanje samih miogeloza. Kao i kod svakog problema na lokomotornom sustavu, prednost je naravno ukoliko počnete s terapijama čim prije.


O načinu liječenja svih ostalih problema na lokomotornom sustavu (bolovi u leđima i vratu, bolovi u zglobovima i mišićima, sportske ozljede, teniski lakat, sindrom karpalnog kanala itd.) možete se informirati na web adresi www.fizioterapija-susac.com

Ako vam je potreban pregled ili ste se odlučili za tretman u Fizioterapeutskoj ordinaciji ''Sušac'', potrebno se zakazati putem telefona 063/748-988. Nakon obavljenog pregleda te utvrđivanja vrste boli ili ozljede, biti će Vam objašnjen način i cilj rehabilitacije.

Radno vrijeme je tijekom cijeloga dana, a termini se prilagođavaju Vašim mogućnostima, ovisno o dogovoru.

Fizioterapuetska ordinacija nalazi se na adresi Grabovine, Muša b.b. , Čapljina

Sponzorirani članak

        

{jomcomment lock}Share


 

Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja:

U komentarima je zabranjeno otvoreno vrijeđanje, bez obzira o kakvom je vrijeđanju riječ i na koga se odnosi. Ukoliko se ne slažete sa člankom ili nečijim mišljenjem slobodno to komentirajte, ali argumentirano i bez uvredljivih izraza.

Prilikom pisanja komentara pridržavajte se osnovnih pravila komuniciranja. Autori komentara prilikom pisanja moraju imati na umu da njihove IP adrese nisu zaštićene ni po kojoj osnovi i u skladu s tim trebaju paziti na sadržaj komentara za koji su sami odgovorni!

Korisničke komentare caportal.info u bilo kojem trenutku može ukloniti s portala bez prethodne najave.

Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, caportal.info ni na koji način ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije.

Trenutno aktivnih Gostiju: 46 

POLICIJSKA POSTAJA (122)
Tel: ++387 36 805 106

DOM ZDRAVLJA (124)
Tel: ++387 36 805 155

VATROGASNO (123)
Tel: ++387 36 805 087

OPĆINA ČAPLJINA

Tel: ++387 36 805 052
Fax: ++387 36 805 983

 

GRANIČNA POLICIJA
Tel: ++387 36 811 014

ELEKTRO ČAPLJINA
Tel: ++387 36 806 025

CRVENI KRIŽ
Tel:++387 36 808 265

JAVNO KOMUNALNO PODUZEĆE
Tel: ++387 36 806 124
Tel: ++387 36 806 125